Foto: Unsplash, Gammelstads kyrkstad på Facebook, Unsplash.

Alla hjälps vi åt att hålla samhället igång trots pandemin. Saker vi tidigare gjorde inomhus har flyttats ut, museibesök sker numera från soffan och seminarier har blivit webbinarier. Vi har listat 8 olika sätt Unescos svenska världsarv, biosfärområden och kreativa städer har ställt om.

1. Visningar ovan jord i världsarvet Falun och Kopparbergslagen

Det är förvisso marken under Falun som lockar flest besökare till världsarvet, något som inte är så konstigt med tanke på den enorma koppargruvevärld som gömmer sig därunder. Men i dessa tider bör vi hålla avstånd och andas frisk luft. Därför har visningarna nu flyttats ovan jord. Under 1,5 timme och en sträcka på 1,6 km kan du nu istället besöka Stora Stöten, gruvlavarna, varphögarna och komma nära dagbrottet. Mer information hittar du här.

2. VR i världsarvet Hälsingegårdarna

Bortom Åa heter en av Unescos sju världsarvsutsedda Hälsingegårdar. Därinne har tiden stått stilla sedan 1800-talet med rum prydda av Bäck Anders Hansson-målningar och dyrbara tapeter. Nu har du möjlighet att besöka huset virtuellt med hjälp av VR-teknik. Blir du sugen? Klicka här för en tjuvkik i hur det kan se ut.

3. Digitalt museibesök i världsarvet Örlogsstaden Karlskrona

Karlskrona präglas av sin marina historia, vilket också har gett staden dess karaktär med ständigt närvarande skärgårdskänsla och olika former av örlogsverksamhet. Marinmuseet och Blekinge Museum har därför lyft digitala arkiv för att fortsätta förmedla kultur i tider av en kris.

4. Virtuella guidningar i världsarvet Gammelstad Kyrkstad

Guidningarna av världsarvet Gammelstad Kyrkstad strax utanför Luleå har, som mycket annat, flyttat in i den digitala världen. På deras Facebook-sida får du till exempel följa med in bakom predikstolen i Nederluleå kyrka, vandra genom kyrkbänkarna eller besöka några av kyrkstugorna intill.

5. Temakväll i biosfärområdet Blekinge Arkipelag

Den 2 juni är det Biosfärdagen! Blekinge Arkipelag planerar att genomföra en kväll med Vattenlandskap och klimatutmaningar som tema. Allt sker såklart utomhus med två guidade vandringar om våtmarker och kustnära skogslandskap. Mer information hittar du här.

6. Utomhusaktiviteter i biosfärområdet Kristianstad Vattenriket

Den populära utställningen Naturum i Vattenriket är för tillfället stängd till följd av det nya coronaviruset. Därför har nya aktiviteter utomhus anordnats! Vad sägs som tipsrundor, skattjakter, bingo eller floravandringar? Perfekt tycker vi. Läs mer här!

7. Den kreativa musikstaden Norrköping sänder live

Förutom en medverkan i den globala uppslutningen av kreativa städer på Instagram, satsar även Norrköping på att sprida musik i nya format. Live i Norrköping heter de digitala konserterna som anordnas löpande och går att se i efterhand här.

8. Immateriellt kulturarvsarbete – Sagobygden flyttar ut i skogen

Berättarprojektet Sagobygden arbetar med att hålla den muntliga berättartraditionen levande. Under våren har sagoberättandet flyttats ut till skogen som ett tryggt sätt att fortsätta arbetet på. Men det har även varit en del i ett förebyggande syfte för eventuell digital undervisning om skolorna skulle behöva stänga i framtiden. Mer information hittar du här!